Tülay Yıldırım | 26 Mayıs 2021 Çarşamba | 1030 |
Amerikan Pazarlama Birliği yapmış olduğu son tanımlamaya göre “Pazarlama, firmanın tüm paydaşları (müşterileri, yatırımcıları, çalışanları, toplum) için değer yaratacak şekilde teklif yaratan, teklifin iletişimini yapan ve teklifi ileten süreçler, organizasyonel yapılar ve faaliyetler bütünüdür.” der.
Dijital pazarlama ise tüm bu faaliyetlerin dijital platformlar için planlanma ve uygulanmasını ifade eder. Dijital pazarlama teknolojik yenilikleri pazarlama sürecine dahil ederek pek çok açıdan avantaj sağlamaktadır. Bu avantajları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.
Ölçülebilir: Dijital pazarlama faaliyetleri platformun özelliği olarak kolaylıkla ölçümlenebilir ve sonuçlara göre aksiyon alınabilir. Ziyaretçi sayısı, tıklama sayısı, görüntüleme sayısı, sitede kalma süresi, satın alma sayısı gibi verilere anlık olarak ulaşmanın yanı sıra, aynı anda bu veriler için harcanan bütçe de takip edilebilmektedir.
Hızlıdır: Dijital pazarlamada kreatiflerin oluşturulmasından hedef kitleye ulaşmaya kadar her şey sanal ortamda yapıldığından karar, onay ve revizyon aşamaları da hızlıca ilerlemektedir.
Hataların düzeltilmesi daha kolaydır: Dijital pazarlamada hızlı olmak bazen hatalara da neden olmaktadır ancak geleneksel pazarlamaya kıyasla hataların düzeltilmesi ve yeni uygulamaların hazırlanması da kolaydır.
Hedefe Yöneliktir: Dijital platformlarda işletmelerin hedef kitleleri için nokta atışı yapmak mümkündür. İnternette aktif olan potansiyel müşterilerin pek çok verisine ulaşmak ve segmentasyon yaparak hedef kitleyi seçmek daha hızlı ve kolaydır. Kişilerin dijital hareketleri hedef kitlede olup olmadıkları konusunda net bilgiler vermektedir.
Ekonomiktir: Geleneksel pazarlama yöntemlerine göre çok daha ekonomiktir. Örneğin arama motoru reklamları ya da sosyal ağ reklamlarını önceden belirlenen bütçe doğrultusunda, doğru bir yapılandırma ve strateji ile hedef kitleye çok daha uygun fiyata göstermek mümkündür.
Etkileşimlidir: Özellikle sosyal ağlarda bulunan hedef kitle ile işletmeler interaktif bir iletişim işinde olabilmektedir. Böylece potansiyel müşterilerden aldıkları geri bildirimler ile kullanıcı deneyimleri iyileştirme yönünde daha etkin olabilmektedirler.
Tüketici Bilgilerine Ulaşmak ve Yeniden Pazarlama: İşletmenin ürün ve hizmetlerine ilgili ancak henüz müşteri olmayan kitleyi de dijital pazarlama yöntemleri ile tespit edip onlara yönelik stratejiler kullanmak daha kolaydır.